HI*STRUNG R&B VOL. 04 – YES, BABY

Artiest info
Website
facebook
 

ATOMATIC en KOKO MOJO Records zijn zelfstandige divisies van het ROCKSTAR Records Limited. Het label werd in 1979 opgericht en is gevestigd in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex, UK. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

De huis DJ, die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Voor de serie ‘HI*STRUNG R&B’ nam Dee Jay Mark Armstrong deze taak opzich. Hij verzamelde voor ‘VOL. 04 YES, BABY’ 28 opwinde r&b rockers met een vleugje doo wop met de nadruk op jive-dansen. De opwindende r&b dance-fest-geluiden zijn afkomstig uit de jaren 1950 tot 1963. “Cut a rug kids and go crazy” (creëer een dansplek en laat je gaan) is hier de boodschap.

KM-CD-184: HI*STRUNG R&B VOL.04 – YES, BABY

Om je aan het dansen te krijgen koos Mark Armstrong voor heel wat onbekende vaak zwarte artiesten/bands. Ook op dit volume is DINAH WASHINGTON weer van de partij met “Ring My Phone”. THE EVERGREENS zijn “enkel” gekend in de annalen van de geschiedenis van Sunshine State, Florida. Hun enige single, het bluesy “Guitar Player” brak hier nooit door. Het nummer is van co-songwriter en trompettist Henry Stone, die het samen met Johnny Otis. The Harmonaires namen ook op onder de naam 5 CROWNS. De zangers waren Wilbur “Yonkie” Paul, Dock Green Jr. & de Clark Brothers, James, Claudie & John. Veel van de leden van hen sloten zich aan bij The Drifters. Hun “Good Luck Darling” swingt aardig. Met BIG JOE TURNER & his BOOGIEWOOGIE BOYS gooien we heel wat gewicht in de schaal. Zanger was Joseph Vernon Turner Jr., gitarist Red Saunders en achter de honkytonk piano zat Ike Perkins op “Sally Zu-zaz” . CHUCK BERRY staat ook op de lijst met “Betty Jean”, een Chess release uit 1960. De kreet op “I Would If I Could” van de Amerikaanse soul, blues en jazz zangeres, RUTH BROWN (1928-2006) was heel ver te horen. CLYDE McPHATTER nam “There You Go” op tijdens een opname sessie met The Drifters, ROY HAMILTON’s “I’m Gonna Sit Right Down and Vry (Over You)” werd ook gecoverd door Elvis Presley en het trio THE EGYPTIANS doen met het gruizige “Inkster Boogie” eer aan Inkster, Wayne County, Detroit Michigan. Volgende zwaargewicht LITTLE RICHARD deed met band “Rip It Up” tijdens een sessie in New Orleans in 1956, met o.a. Justin Adams (gitaar), Frank Fields (bas), Alvin Taylor (bariton sax), Lee Allen (tenor sax) & Earl Palmer (drums). GOOGIE RENE aka Rafael Leon René was de bandleider van de gelijknamige band. Hij was de zoon van Leon René, de eigenaar van Class Records, maar bij het Class-label verscheen in 1958, de instrumental “Wiggle Tail (Pt1)” van J. Thomas. THE SWALLOWS zaten vast met een “Itchie Twitchy Feeling”,  LOUIS JONES luidt op “Rock and Roll Bells” de klokken, terwijl PHIL FLOWERS op “Tick Tock” aan de deur klopt. New Orleans’ telg LARRY WILLIAMS claimt “Little School Girl” als songwriter, alhoewel het nummer afgeleid is van Sonny Boy Williamson’s “Good Morning, School Girl”. Na THE FIVE KEYS en hun “It’s a Groove” rest er nog de afsluiter, ELLA JOHNSON’s “What a Day”. Ook hier gold, LET’s HAVE a PARTY!

Eric Schuurmans